Stal kontra żeliwo – wybieramy nowe garnki

Stal kontra żeliwo – wybieramy nowe garnki

1 views
0

Kupno nowego kompletu garnków to inwestycja na długie lata. Dobrej jakości garnki wykonane z trwałego i odpornego tworzywa przy odpowiednim traktowaniu na długo zachowają swoje właściwości oraz estetyczny wygląd. Jeszcze do niedawna tworzywem utożsamianym z bezwzględną trwałością było żeliwo. Czy w nowoczesnej kuchni jest miejsce dla niezniszczalnych garnków, które kochały nasze babcie? A może lepiej postawić na naczynia ze stali nierdzewnej?

Żeliwo

Żeliwo jest obecne w kuchniach od pokoleń. Nie podlega wątpliwości, że garnki żeliwne są niezwykle trwałe, odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Proces produkcji tego typu wyrobów jest wolny od udziału jakichkolwiek substancji chemicznych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Żeliwne garnki i patelnie mogą być używane na wszystkich typach kuchenek, w tym płycie indukcyjnej. Ponadto, podczas obróbki cieplnej do pokarmu przedostają się śladowe ilości żelaza, co dobrze wpływa na nasze zdrowie.

Niestety, garnki żeliwne mają swoje wady. Po pierwsze, produkty wykonane z tego metalu są  niezwykle ciężkie. Upuszczenie garnka na płytę grzewczą lub na podłogę może mieć bardzo przykre konsekwencje. Po drugie, aby żeliwo zachowało swoje właściwości, niezbędne jest staranne dbanie o naczynia. Po każdym użyciu należy dokładnie oczyścić i wysuszyć garnek, a następnie natrzeć go olejem jadalnym. W przeciwnym wypadku żeliwna powierzchnia pokryje się rdzą. Po trzecie, garnków z surowego żeliwa, które nie jest pokryte emaliami, pod żadnym pozorem nie wolno myć w zmywarce.

Garnki stalowe

Świetną alternatywą dla żeliwa jest stal. Wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej 18/10, takie jak garnki Gerlach, są w pełni odporne na wysokie temperatury, rdzę, zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, większość dobrych garnków posiada grube, kilkuwarstwowe dno zapewniające równomierne rozprowadzanie ciepła, które długo utrzymuje się w naczyniu. Ponadto, stalowe garnki można zapiekać w piekarniku, co znacznie zwiększa pole do kulinarnych popisów. Kupując nowy komplet garnków, warto wziąć pod uwagę również fakt, że ostre detergenty oraz wysokie ciśnienie i wysoka temperatura panujące w zmywarce nie są żadnym zagrożeniem dla stalowej powierzchni. Wysokiej klasy wyposażenie do kuchni dostępne jest na stronie gerlach.pl.