Domowe przetwory – dlaczego warto je robić w czasie lata?

Domowe przetwory – dlaczego warto je robić w czasie lata?

0

Lato to najlepszy czas na uzupełnienie domowych przetworów i stworzenie zapasów na zimę. Przetwory z warzyw i owoców mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też są źródłem cennych witamin i mikroelementów, których niedobory możemy odczuwać w czasie zimy. Jak tworzyć wyjątkowe przetwory w domowym zaciszu?

Wykorzystać lato do kuchennych rewolucji!

Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie czy czereśnie – to tylko niektóre z owoców, które bez trudu i w dobrej cenie znajdziemy w sklepach warzywnych i na targach blisko naszego miejsca zamieszkania. W czasie lata wymienione owoce są tanie, przez co warto rozważyć kupno większej ilości i przeznaczenie ich na domowe przetwory. Okazuje się, ze nie trzeba być kulinarnym ekspertem, aby czerpać z lata to, co najlepsze. Przepisy na najprostsze dżemy znajdziemy w sieci lub też w książkach kucharskich. Dzięki nim dowiemy się również, jak w prosty sposób pasteryzować przygotowane dżemy czy konfitury, aby mogły być one przechowywane przez dłuższy czas. Dobrym pomysłem może być też tworzenie przetworów z warzyw – w ostatnich latach niezwykle popularne stały się kiszonki, które wzmacniają nasz organizm, poprawiają odporność i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Do przygotowania przetworów potrzebne będą słoiki, substancje żelujące oraz nieco czasu.

Wyjątkowy smak, którego próżno szukać w sklepowych wyrobach

Nie ma wątpliwości, że najważniejszą zaletą domowych przetworów jest ich smak. Dżemy truskawkowe czy konfitury z jeżyn posiadają wyjątkową konsystencję, aromat i smak, którego nie znajdziemy w produktach dostępnych w sklepach. Atutem samodzielnego tworzenia przetworów jest możliwość regulowania ich słodkości. Dodatkowo nie musimy wykorzystywać klasycznego cukru – do wyboru mamy również sok z agawy, syrop klonowy czy klasyczny miód.